Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului este praznuita pe 8 septembrie. Inceputul acestei sarbatori trebuie pus in perioada dintre Sinodul III ecumenic (431) si Sinodul IV ecumenic (451). De ce? Pentru ca sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului exista si la coptii egipteni si la iacobitii sirieni, care separati de Biserica Ortodoxa dupa Sinodul al patrulea ecumenic n-au mai imprumutat nimic de la ortodocsi dupa despartirea lor. De aici reiese ca aceasta sarbatoare era prezenta si inainte de aceasta despartire. A fost aleasa data de 8 septembrie pentru praznuirea Nasterii Maicii Domnului pentru ca ea este Maica Vietii vesnice, cifra 8 simbolizand vesnicia.

Parintii Fecioarei Maria sunt dreptii si dumnezeiestii parinti Ioachim si Ana, primul, coborator din neamul imparatesc al lui David, iar sotia sa, din semintia arhiereului Aaron, fratele lui Moise.   Desi erau instariti, avand toate cele necesare traiului, viata lor era umbrita de o mare mahnire, intrucat nu aveau copii. Dar prin rugaciunile lor fierbinti au schimbat intristarea in bucurie, caci Dumnezeu trimite pe Arhanghelul Gavriil sa le vesteasca amandurora, in aceeasi zi, dar separat, ca vor avea un copil, fapt ce s-a si intamplat. Fetita ce s-a nascut a primit, a opta zi de la nastere, numele de Maria, care inseamna cea frumoasa, cea placuta.

Sfantul Ioan Damschin raspunde la intrebarea "De ce s-a nascut Maica Fecioara din cea stearpa?" astfel: "Fiindca trebuia ca singurul lucru nou sub soare, incepatura minunilor, sa fie preintampinat de minuni si incet, incet, din cele mai smerite sa se nasca cele mai mari. Am si alt cuvant mai inalt si mai dumnezeiesc. Caci firea s-a biruit prin har si a ramas supusa, necutezand sa o ia inainte".

Maica Domnului are in calendarul ortodox 9 zile de pomenire: 8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului, 1 octombrie - Acoperamantul Maicii Domnului, 21 noiembrie - Intrarea in biserica a Maicii Domnului, 9 decembrie - Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana, 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului, 25 martie - Buna Vestire, 2 iulie - Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, 15 august - Adormirea Maicii Domnului si 31 august - Punerea in racla a braului Maicii Domnului.
 

Maica Domnului este totdeauna in legatura cu Iisus Hristos. Iata ce spune parintele Dumitru Staniloae in acest sens: "De aceea ea este cel mai aproape de El. Cine poate fi mai aproape de fiul ei decat o maica? El se face fiul unei mame, iubeste o mama omeneasca, asa cum o iubim noi pe mama noastra, asculta rugaciunile ei cum ascultam noi rugaciunile mamei noastre. Ea palpita pentru tot ce palpita El. El a venit ca sa ne iubeasca pe noi, sa Se rastigneasca pentru noi, deci nu poate sa nu ne iubeasca si ea pe noi, nu poate sa nu aiba si ea toate durerile pe care le are El pentru nenorocirile noastre. Nu poate sa nu sara si ea in ajutorul nostru, cum vine El in ajutorul nostru, dar numai de la El este toata puterea ei. El este Mantuitorul, ea este numai cea care din legatura cu El primeste si ea putere sa ne ajute in diferite necazuri, in diferite greutati. De aceea este bine sa ne rugam - asa cum face Biserica, cum fac si credinciosii - si Maicii Domnului, cerandu-i nu ca sa ne mantuiasca, ci ca sa ne scape din diferite nevoi, sa ne ajute in diferite greutati, sa-L roage pe Fiul ei sa ne mantuiasca. El nu e singur, El are o mama dintre noi; si avand o mama dintre noi, ne are pe toti aproape. Si ea, avandu-L pe El ca Fiu si iubindu-l ca Fiu, iubeste tot ce iubeste si El. Iar El, intrucat S-a facut fratele nostru, atunci ea este intr-un anumit fel si mama noastra, mama tuturor fratilor Lui. De aceea, mare ascultare are ea la rugaciunea pe care i-o adresam ei. Sa facem aceasta cu toata inima, cu toata convingerea. Sa nu-L socotim pe Hristos venit om si ramas separat de oameni, ramas singur, ci in legatura cu noi, mai ales prin mama Lui".
 

La multi ani celor ce poarta numele Sfintei Fecioare Maria.